Armand De Roose
Geboren: Antwerpen 6 februari 1943
Studies
- Maatschappelijk assistent aan het 'Hoger Instituut voor Psycho-Sociale Studiën' in Antwerpen 1962-1964
- Vergelijkende Godsdienstwetenschaapen aan de FVG 1981-1985
- Behaalde het M.A. diploma met het proefschrift: 'Middeleeuwse iconografie van het Christendom en raakpunten met andere religies'; promotor: E.H. Jozef De Vocht.
Mijn inspiratie
Rond 1981 ontdekte ik dat kunst meer is dan mooie dingen. Vooral in de middeleeuwen hadden de uitbeeldingen niet enkel de functie om iets moois te wezen, maar hadden ook een theologische waarde. Dit idee trok mij niet alleen aan, maar ik ging zelf op onderzoek in verschillende landen, op zoek naar iconografische elementen in kerken en abdijen om de diepere zin van de iconografie te ontdekken. Nu gaat mijn belangstelling voor deze studie uit vanaf het vroege Christendom tot aan de Contrareformatie en de iconografie van de Oosterse Christelijke gemeenschappen.
Door de Christelijke iconografie kwam ik terecht in de studie van de middeleeuwen. Hier kwam ik in contact met de middeleeuwse dissidente bewegingen van het Christendom. Vooral het dualisme in West-Europa trok mijn belangstelling. Sinds 1982 tracht ik de gnostische bewegingen van het vroege Christendom en de middeleeuwen te onderzoeken en op een begrijpelijke manier die kennis door te geven.
Publicaties
- Integratie van joden en moslims in de havenstad Antwerpen, 1994, FVG.
- Christelijke iconografie voor en na het concilie van Trente, 1989, Ned. Bond van Plattelandsvrouwen, Zeeland
- Mystiek en symboliek van Orthodoxe iconen, in eigen beheer
- De religie van de Katharen, in eigen beheer
- Kunst en Kennis in de middeleeuwen, in eigen beheer
- Acta Comparanda IX: Beeldvorming bij de religies van de bijbel, 1998
Andere activiteiten
Sinds 1982 geef ik geregeld lezingen betreffende Christelijke iconografie en gnostiek, dit in samenwerking met: Amarant, Gent; Vormingplus, Antwerpen; Motief, Antwerpen; Tatteljee, Essen.
|